Nieuws
Visie
Projecten
Bureau

Verslag ontbijt rond Healing Environment

Verslag ontbijt rond healing environment,

(Tekst van Michiel van Raaij)

 

Dinsdagochtend 27 oktober 2015 organiseerde Architectenweb een netwerkontbijt rond healing environment. Een breed thema dat tot voorbij de architectuur rijkt en waarvan de bewijslast een uitdaging blijft.

 

Ontwerp de omgeving op alle zintuigen

Healing environment, zoveel is duidelijk, gaat veel verder dan het aanbieden van uitzicht op groen en de toepassing van wat vrolijke kleuren. Juist het positieve effect van kleur en groen is vooralsnog wel het best bewezen, constateert onderzoeker Peter Heijmen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Iedereen aan tafel is het er echter over eens dat healing environment veel verder gaat dan alleen visuele. Vergeet ook de geur en het geluid niet, waarschuwen enkele aanwezigen.

 

Mindset zorgverleners

Wat betreft healing environment is de huisvesting natuurlijk belangrijk, stelt Dols van Twynstra Gudde, maar net zo belangrijk is hoe patiënten en ouderen door het personeel benaderd worden. Architect Karen Glandrup van de Jong Gortemaker Algra is het hiermee eens en ziet ook dat er in de mindset van de zorgverleners nog veel te winnen is.

 

Door kortere looplijnen te ontwerpen en beter overzicht te creëren op de afdelingen, kan het personeel veel tijd besparen, voegt architect Tineke Wijbenga van Wijbenga Architecten eraan toe. Die bespaarde tijd kan vervolgens in de zorg geïnvesteerd worden.

 

Meer onderzoek nodig

Het bewijzen van het effect van de verschillende ingrepen blijft wel een lastig punt, zo blijkt uit de discussie aan het ontbijt. Er is al wel veel onderzoek gedaan, maar het bewijs is niet altijd even sterk en het onderzoek is ook niet altijd op de Nederlandse situatie toe te passen. Nieuw onderzoek blijft daarom nodig.

 

Volgens Heijmen van de HAN is deze situatie in de ouderenzorg heel anders. Hier is de directie vaak afkomstig van de werkvloer en heeft die daarom een goed beeld van wat een goed ontworpen healing environment op kan leveren. Juist in de ouderenzorg moet echter vaak wel echt nog grote stappen gezet worden, stelt Wijbenga van Wijbenga Architecten vast: lange gangen, slechte verlichting, beperkt uitzicht, kleine wandelrondjes… op alle vlakken veel werk aan de winkel nog dus!

 

 

Deelnemers aan het ontbijt rond healing environment: AnneMarie Eijkelenboom (EGM architecten), Matthijs Sommeijer (Deerns), Dianta Wilmsen (MAS architectuur), Tineke Wijbenga (Wijbenga Architecten), John Dols (Twynstra Gudde), Peter Heijmen (HAN), Tamar Amiri (zelfstandig), Karen Glandrup (de Jong Gortemaker Algra), Alexandra Izeboud (Baars&Bloemhoff), Marco van Westerlaak (Tarkett), Ronnie Weessies (Architectenweb) en Michiel van Raaij (Architectenweb).

 

 

Kijk ook op de link: http://www.architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=37635

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.